Midsommar i Kavelmora

3 dagar till operation

Hej mina vänner,

Nu har jag tänkt att ni skulle få följa min käkoperation från 3 dagar innan och hela vägen till att operationstandställningen tagits bort, om ca. 6 månader. Så här ser jag ut i munnen efter det att tandregeleraren gjort sitt jobb med att sätta in en stålställning. Den är till  för att kunna fixera underkäken efter operationen. Underkäken ska flyttas 2 cm framåt i munnen som  en åtgärd för att råda bot på mina snarkningsproblem. Jag har snarkat hela mitt vuxna liv, jag lider av en s.k. sömnapné, med flera andningsuppehåll per minut. Jag har använt CPAP och snarkskena. CPAPén fungerade inte och snarkskenan fungerade men jag fick så ont i käkmusklerna. Så nu återstår endast operation. 

FAKTA OM KÄKOPERATIONER

Cirka 30 procent av befolkningen i Sverige behandlas med tandreglering vid något tillfälle i livet. En majoritet av dessa behandlas i relativt unga år. Vid vissa, mer svårbehandlade och komplicerade bettavvikelser, behöver behandlingen kompletteras med en käkoperation, så kallad ortognat kirurgi, för ett lyckat resultat. På Skånes Universitetssjukhus genomförs cirka 100 sådana operationer per år. 

Trots att metoden att operera bettavvikelser har blivit vanligare under de senaste 40 åren, har det fram till nu saknats tillräckligt välgjorda studier för att kunna bedöma effekten av operationerna.
– Det handlar om en relativt liten population som opereras vilket gör att det tar lång tid att samla in ett tillräckligt stort patientmaterial. Dessutom krävs det ett långvarigt multidisciplinärt samarbete för att studierna ska vara genomförbara, säger Cecilia Abrahamsson.

Resultaten från tidigare studier har inte heller varit entydiga och det har därför funnits ett stort behov av de nu aktuella studierna som tillhör de mest omfattande inom området.I forskningsmaterialet, som består av tre studier, ingår 98 patienter som remitterats till ortognat kirurgi på grund av stora bettavvikelser. De har undersökts före och efter operation och resultatet har jämförts med en kontrollgrupp bestående av 56 personer utan bettavvikelser.

I den första studien undersöktes patienterna före operationen. Det visade sig att patientgruppen led av både mer smärta och större funktionsstörningar i käkleder och tuggmuskler jämfört med de friska individerna. Arton månader efter behandlingen utvärderades operationsresultatet vilket redovisas i den andra studien. Resultatet visar att patienternas besvär har minskat och ligger på samma nivå som hos kontrollgruppen.
– Patienterna upplever sig mycket förbättrade.

I den tredje studien fick patienterna själva bedöma sin tuggförmåga före och efter operation. I likhet med resultatet från den första studien upplevde patienterna att deras förmåga att tugga var sämre än kontrollgruppens, ett resultat som också bekräftades av tuggtesten som utfördes. Efter operationen hade patientgruppens besvär minskat och det fanns ingen skillnad mellan de båda grupperna i hur de uppfattade sin tuggförmåga.
– Det är viktigt hur patienterna själva upplever sin situation efter behandlingen, säger Cecilia Abrahamsson som menar att studierna visar att käkoperation i kombination med tandreglering kan rekommenderas för att minska smärtan från käkleder och tuggmuskler och för att förbättra tuggförmågan.
– Vi har nu kunskap om att patienterna blir bättre efter behandlingen.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

27.04 | 23:12

Tack för din kommentar!

...
14.03 | 17:46

Läsligt

...
24.02 | 18:22

Krya!
Bra att få göra den operationen, jag vet att det är besvärligt med appne min fru har det men enbart skena.

Robban Bläckt

...
08.04 | 10:00
Marocko Mazagan har mottagit 1
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS